İNŞİRAH

İNŞİRAH

Kur’an-ı Kerim’de 94. sûreye ismini veren ve “şerh” kelimesinden türetilmiş olan inşirahın Türk Dil Kurumu sözlüğündeki karşılığı “ iç açılması, gönül açılması, ferahlık” tır. Bana göre inşirah “Valide-i Cedid Camii” demek. Yolum ne vakit Valide-i Cedid’e düşse, ki sık sık düşürmeye çalışırım, inanılmaz güzel anılarla ve 29 harfle anlatamayacağım bir sekinetle eve dönerim. Şehrin ve zihnimin tüm hengamesinden kaçıp sığındığım bu caminin manevi atmosferi her seferinde beni etkilemeyi başarıyor ve hakikat yolculuğumda yoluma ışık tutuyor.

Beş vakitte de beş farklı güzelliğiyle ön plana çıkan cami, özellikle ikindi vaktinin yaklaşmasıyla birlikte tüm ihtişamıyla sizi kendine davet ediyor. Ezanla beraber caminin dört bir yanına yayılan huzuru hissetmek, deneyimlemek paha biçilemez. Revakların altında oturup tefekkür etmek, asırlık ağaçların rüzgârla olan raksını izlemek, dinlenmek, düşünmek ve göğe bakıp yerdeki yerinizi hatırlamak fikrimce Allah’ın bahşettiği en güzel rızıklardan biri. Akşam ezanı vaktinin yaklaşmasıyla ağır adımlarla camiye gelen beli bükülmüş amcaları, avluda koşuşturan çocukları, şadırvanda acele acele abdest alan abileri ve kucağında bebeğiyle saf düzeninde yerini alan ablaları izlemenin seyir zevki bambaşka. Hep birlikte secdeye varırken yankılanan sesle “ümmet olabilme, bir arada durabilme” bilincini daha iyi idrak ediyorum. Avluya yansıyan loş ışıklar arasından bir silüet gibi geçip, günün beşinci görevini de yerine getirmenin şükrüyle, anın duygusunu özümseyerek ve İbrahim Tenekeci’nin “Camiden eve dönerkenki ferahlık/ Sadece müminlerin bildiği/ Şiir böyle bir şey mi?” dizelerindeki o “ferahlık” kavramının künhüne varıp yavaş yavaş dağılıyoruz.

Yediden yetmişe tüm cemaatle gönül bağı kuran caminin kıymetli imam hatiplerinin özellikle çocuklara olan pozitif yaklaşımından bahsetmesem haksızlık olur. Çocuklara bir yetişkin gibi muamele edip onlarla tokalaşmalarına, sohbet etmelerine ve tatlı tatlı ikramlarda bulunmalarına birçok kez şahit oldum. Caminin ve cami içerisindeki hat levhalarının hikâyelerini, caminin mimari özelliklerini ve çevresindeki diğer yapılar (Emetullah Râbia Gülnûş Sultan türbesi, muvakkithane vb.) hakkındaki teferruatlı bilgileri yine caminin imam hatiplerinden dinleyebilirsiniz.

Hikmetin ne zaman nerede tezahür edeceği müphemdir, kendini değişik suretlerde takdim eder bize. Bu bazen asırlardır ilk günkü ihtişamıyla karşınızda duran, sizinle konuşan bir camidir. Hikmetin her an gelip bizi bulabileceğinin idrakinde olup gönül evimizi temiz tutmamız duasıyla…

 

 

      Ayşegül İrem Kazdal

Ayşegül İrem Kazdal

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.